Akupunktur

Akupunktur är en flera tusen år gammal metod. Nålarna används för att stimulera kroppens energiflöde. Akupunktur förknippas huvudsakligen med traditionell kinesisk medicin, men har troligtvis även används i Egypten och i Indien.

Läs mer

Det är en behandlingsmetod som används även av leg hälso- och sjukvårdspersonal. Men deras arbetssätt och förklaringsmodell skiljer sig från den traditionella kinesiska medicinen.

Den västerländska är symtombaserad. Punkter väljs för att matcha symtomen. I traditionell kinesisk medicin strävar man efter att balansera energiflödet. Behandlingen inriktas på roten till problemet snarare än symtom.

Kroppsakupunktur

Akupunktur är en del av traditionell kinesisk medicin. Aku betyder nål, pungera betyder sticka. Tunna nålar sätts på specifika akupunkturpunkter för att stimulera ett organ/meridian eller område. Kroppsakupunkturen bygger på samma meridiansystem och akupunktursystem som Shiatsu. Skillnaden är bara att istället för att trycka på punkten med händer/fingrar/knän sätts en nål på punkten istället.

Öron- Handakupunktur

Öron- och Handakupunktur bygger på att hela kroppen finns avspeglad på en av kroppens delar. Finns även andra sådana microsystem tex zonterapi. De är i sig en egen behandlingsform men kan även användas som ett komplement till annan behandling för att förstärka behandlingen.

Handakupunktur

Handakupunktur bygger på att alla kroppens delar och organ finns avbildade i handen. Finns ett system som kallas Su Jok och ett system som kallas KHA. Båda kommer från Korea och påminner om varandra. Kan även användas som egenvård.

Öronakupunktur

I öronakupunktur stimuleras punkter i örat för att ge effekter i andra delar av kroppen. Grundtanken i öronakupunktur är att varje kroppsdel har en motsvarande reflexpunkt i örat.

Om det i någon del av kroppen finns smärta, sjukdom eller funktionsstörning av något slag skapas en reflex till motsvarande del av örat, dessa reflexpunkter i örat blir då aktiva.

Läs mer

När reflexpunkten är aktiv kan man diagonsera och behandla genom att sätta en nål på den punkten (man kan även sätta en liten kula/frö på punkten ifall man inte vill använda nål).

Öron akupunktur har använts i flera tusen år i bl a Kina och Indien. Den moderna öronakupunkturen utformades av Paul Nogier i Frankrike på 1950-talet.

Öron akupunktur/akupressur kan användas vid många olika besvär bla:
Allergier, rygg- nacke-och ledbesvär, matsmältningsbesvär, hormonella besvär, abstinensbesvär vid tex rökavvänjning

1990 erkände WHO öronakupunktur som diagnosmetod och behandlingsmetod.

WHO har publicerat en förteckning baserad på studier över hela världen, över tillstånd där akupunktur är effektiv:

huvudvärk, högt/lågt blodtryck, ryggsmärta, menssmärta, ischias m.fl.

Läs vidare på www.who.org

Bergsgatan 9
Sundsvall
info@sundsvallshiatsu.se
© Sundsvalls Shiatsu 2021

Org.nr: 556669-0144

Design by RIPPLE46
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram